Bubáci pro všední den

Tachovský divadelní soubor Komedyjanti vstupuje do své jubilejní dvacáté sezóny a rozhodně nechce odpočívat na vavřínech.  Soubor již má tolik členů, že pro letošní rok připravuje hned dvě premiéry, aby si všichni pořádně zahráli.

První z nich bude již zanedlouho, v soboru 3 března.
Komedyjanti budou hrát vlastní úpravu, pro niž sáhli do díla dnes již trochu pozapomenutého humoristy Karla Michala. V 60. letech minulého století překvapil naši literární veřejnost několika humoristickými knížka
mi, které poněkud popudily tehdejší establishment, neboť odkrývaly tupost a hloupost tehdejšího zřízení velmi nemilosrdně. Přestože mezi čtenáři dosáhly tehdy jeho knihy velké obliby a dokonce režiséři Zdeněk Podskalský a Hynek Bočan natočili na témata jeho knih dva filmy (Bílá paní a Čest a sláva), po roce 1968, kdy odešel do emigrace, upadl tento autor v zapomnění. Jeho texty nejsou jen jednorázovou satirou na tehdejší poměry, ale mají hlubší záběr a vysmívají se lidské hlouposti, neschopnosti, netoleranci a dalším lidským nepěkným vlastnostem velmi trefně, takže mají mnoho co říci i k dnešku.

Komedyjanti připravili z jeho humoristické sbírky povídek „Bubáci pro všední den“ dramatizaci tří z nich „Mimořádná událost“, „Mrtvá kočka“ a „ Jak Pupenec ke štěstí přišel“. Poslední z těchto povídek byla použita pro scénář Podskalského Bílé paní, na kterou mnozí ještě rádi vzpomínají.  Upravovatel textu, Pavel Řepa se také ujal režie tohoto scénického pásma humoresek.  Několika písničkami text doprovodil Václav Holub a se scénou tentokrát pomohla zkušená výtvarnice Jana Honzíková – Hiclová. V obsazení se uplatnila nejen řadu zkušených opor tachovského souboru (Iva Makoňová, Olinka Poláková, Jana Huels, manželé Krejčí, Vašek Smihrodský, Honza Vocetka a Petr Novotný), ale objevily se i tváře nové (Michal Lasy Laško), skoro nové (Martina Pirožinská) nebo staronové tváře (Dan Havránek). Jak se povedlo souboru zvládnout náročný Michalův text, to musí ocenit diváci 3 března. Rozhodně se při práci na inscenaci soubor sice dost nadřel, ale také se výborně všichni bavili. Zda se budete bavit i vy, to musíte zkusit 3. března od 19.30 v sále kina Mže v „Bílém domě“.

Pavel Řepa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Naši mecenáši, podporovatelé a sponzoři: