Pavla Řepu a Václava Chvátala ocenil hejtman Plzeňského kraje

Tachov, Plzeň – Zaměstnance kulturních institucí zřizovaných Plzeňským krajem ocenili ve čtvrtek v Plzni hejtman Václav Šlajs a radní Jaroslav Šobr. Pamětní medaili hejtmana a děkovný list obdrželo devatenáct pracovníků za významný přínos v kulturní oblasti. Mezi oceněnými byli také dva muzejníci z Tachova.

„Náš kraj je spojený s mnoha známými osobnostmi z oblasti kultury, které se zapsaly do dějin České republiky. Jsem rád, že vy jste pokračovatelé této kulturní tradice a za to vám patří velký dík,” uvedl na začátku setkání hejtman.

Plzeňský kraj zřizuje v současné době celkem 12 příspěvkových organizací v oblasti kultury. Na oblast kultury vynaloží v letošním roce kraj 270 milionů korun.
Mezi institucemi, které kraj zřizuje, je také Muzeum Českého lesa v Tachově.

A právě z tohoto zařízení si do Plzně pro medaile a děkovný list dojeli ve čtvrtek dva jeho odborní zaměstnanci, a to Václav Fred Chvátal a Pavel Řepa.
Prvně jmenovaný obdržel ocenění za dlouholeté mapování a záchranu židovských památek a jejich prezentaci v národním a mezinárodním měřítku.

„V muzeu pracuje od roku 2002 a podílí se na dokumentaci židovských hřbitovů v Plzeňském kraji. Svou dokumentační prací zachraňuje mnohdy jediné informace, které ke konkrétním židovským komunitám máme,” píše se v odůvodnění za ocenění tohoto historika.

„Výsledky pak prezentuje v národním i mezinárodním měřítku, čímž významně přispívá k propagaci Plzeňského kraje.”

Chvátal se ovšem neangažuje pouze na Tachovsku, svoje zásluhy si může připsat i za obnovu Staré synagogy a domu šámese v Plzni. „To byla akce v rámci celorepublikového projektu Revitalizace židovských památek v České republice – 10 hvězd,” uvádí se dále v odůvodnění.

Dlouholetým pracovníkem tachovského muzea je Pavel Řepa, který je především přírodovědec. A právě za dlouholetou činnost v oblasti ornitologie a její prezentaci obdržel včera poděkování od hejtmana a radního pro kulturu.

„V muzeu pracuje pan doktor Řepa s krátkou přestávkou od roku 1967 jako zoolog se zaměřením na ornitologii. Po celou svou profesní kariéru se věnuje monitorování ptačích druhů,” uvádí se v komentáři k jeho ocenění.

„Díky této jeho práci můžeme v regionu okresu Tachov vysledovat v ptačí populaci trendy v rozsahu 50 let, což je v národním i mezinárodním kontextu ojedinělým fenoménem.”

Autor: Jiří Kohout
Zdroj: https://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/pavla-repu-a-vaclava-chvatala-ocenil-hejtman-plzenskeho-kraje-20160205.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Naši mecenáši, podporovatelé a sponzoři: